De perfecte bruiloft uitnodiging

Goudfolie trouwkaart

Jullie gaan trouwen! Dit wil je natuurlijk kenbaar maken met een bijzondere uitnodiging. Trouwkaarten heb je in verschillende soorten en maten. Hoe moet je nu een keuze maken tussen al die leuke kaartjes? En wat moet er allemaal op de trouwkaart worden gezet? En wanneer bestel je de uitnodigingen voor de bruiloft eigen en wat is het beste moment om de kaarten te versturen? Allemaal issues die door je hoofd heen gaan waarschijnlijk... En dan mpoet je nog rekening houden met een bepaalde etiquette. Sorry, wij hebben het ook niet bedacht. Maar maak je geen zorgen, want op deze pagina hebben wij allel do's en don'ts voor je op een rijtje gezet. Een goede voorbereiding is het halve werk. 

De etiquette voor de trouwkaart

Voor bijna ieder onderdeel van de bruiloft geldt een etiquette, zo ook bij het maken en het versturen van de trouwkaarten. Volgens de officiële etiquette kondigen de ouders van het aanstaande bruidspaar het huwelijk aan. Natuurlijk is dit wel een beetje achterhaald, want de meeste bruidsparen willen dit zelf aankondigingen met bijvoorbeeld een hippe save the date kaart. Alleen bij formele huwelijken wil dit nog wel eens voorkomen. Daarbij zijn wij van mening dat het veel leuker is om zelf te vertellen dat je gaat trouwen. Je wilt toch al die "aaaaah's" en felicitaties horen van je familie en vrienden?

De foto's op de bruiloft uitnodigingen

Voor de foto's die je kunt gebruiken voor de save the date kaarten, de trouwkaarten, bedankjes e.d.kun je kiezen voor een zgn. pre-weddingshoot. De fotoshoot heeft verschillende voordelen. Ten eerste kunnen jullie wennen aan het poseren en de werkwijze van de trouwfotograaf en natuurlijk aan de fotograaf zelf. Maar in deze fotoshoot kun je dus ook mooie plaatjes laten schieten voor save the date kaarten, bedankjes en de social media. Omdat dit dus ook de foto's voor diverse kaartjes worden is het wel belangrijk dat deze trouwfoto's in jullie eigen stijl worden geschoten. Neem dit mee in het eerste gesprek dat je met jullie trouwfotograaf hebt.

Etiquette trouwkaarten

Wat zet je allemaal op de trouwkaart?

Hebben jullie al nagedacht over wat er allemaal op zo'n uitnodiging voor de bruiloft moet staan? Neem dan de volgende punten mee, zo weet je in ieder geval zeker dat je niets over het hoofd ziet. Houd er ook rekening mee dat je misschien twee aparte kaartjes moet versturen, eentje voor de daggasten en eentje voor de avondgasten. 

De trouwdatum is natuurlijk een van de dingen die je moet vermelden op de trouwkaart. Ook de volledige namen van jullie zelf, het bruidspaar vermeld je op de uitnodiging. Je vermeld eerst de naam van de vrouw en daaronder de naam van de man. Het is belangrijk dat alle informatie op de kaart vermeld staat die jouw gasten nodig hebben. Bij een daggast kun je (indien er voor meerdere locaties is gekozen) zowel de feest- en trouwlocatie vermelden met een adres en eventuele routebeschrijving, voor de avondgasten is dit meestal alleen de feestlocatie. 

Ook moet er een globale indeling van de dag vermeld worden. Je gasten moeten op de hoogte zijn van hoe laat de ceremonie begint, wanneer de bruidstaart aangesneden wordt en hoe laat het avondfeest begint. Vermeld ook een eindtijd op de trouwkaart in verband met het vervoer dat misschien geregeld moet worden vanaf de locatie. 

Tweeluik trouwkaart

Wil je zeker zijn van het aantal gasten dat komt? Stuur dan een RSVP mee of zet op de kaart dat ze bij de ceremoniemeester kunnen doorgeven wanneer ze afwezig zijn. De contactgegevens van de ceremoniemeester moeten hierbij dus vermeld worden op de trouwkaart. Ook een dresscode of eventuele cadeautip kan worden vermeld op jullie uitnodiging. 

Een leuke tekst voor op de trouwkaart

Naast de informatieve punten die vermeld moeten worden op de trouwkaart, wil je misschien ook wel een leuk tekstje op de trouwkaart vermelden. Check dan even dit artikel: Teksten voor op de trouwkaarten

De uitnodigingen bestellen en versturen

Natuurlijk wil je iedereen erbij hebben die je een uitnodiging hebt verstuurt, maar helaas zijn er altijd wel een paar die verhinderd zijn. Om de kans te vergroten dat iedereen erbij kan zijn, zou je je gasten van tevoren een save the date kaart kunnen sturen. En zeker wanneer het huwelijk plaatsvindt in het buitenland, is het verstandig om vroegtijdig een kaartje te versturen. De kaarten kunnen natuurlijk pas verstuurd worden wanneer de trouwdatum vastgelegd is. 

Save the date kaart

Trouwkaarten bestellen

We raden je aan om de trouwkaarten ongeveer drie maanden voor het huwelijk te bestellen. Dit kan bij een drukkerij, maar ook bij een online aanbieder van trouwkaarten. Van tevoren kun je een proefdruk bestellen en houd ook rekening met de levertijd. Als je de kaarten drie maanden voor de trouwdatum besteld, heb je ze sowieso op tijd in huis. Bij de meeste online kaarten aanbieders kun je de trouwkaarten rechtstreeks versturen naar je gasten. Wanneer je ze eerst bij jouw thuis laat bezorgen, is het verstandig om wat extra kaarten te bestellen. Misschien ben je iemand vergeten of is er een andere reden waardoor iemand zijn of haar kaartje niet gekregen heeft.

Volgens de etiquette hoort de adressering handgeschreven te zijn. Tegenwoordig maakt bijna iedereen gebruik van adresstickers of voorgedrukte enveloppen. Informeer vooraf bij de trouwkaarten aanbieder wat de mogelijkheden zijn. 

Trouwkaarten versturen

De uitnodiging voor de bruiloft hoort minimaal 6 weken voor het huwelijk verstuurd te worden. Tegenwoordig heeft iedereen een drukke agenda, dus iemand last minute voor het blok zetten zou dan wel een beetje lullig zijn. Trouw je in de zomer? Dan raden wij je aan om ongeveer 8 weken voor het huwelijk de trouwkaarten te versturen, dit i.v.m. eventuele vakantieplannen. Vindt er ook een kerkelijk huwelijk plaats? Dan is het gebruikelijk de geestelijke (en eventuele echtgenote) die het huwelijk inzegent ook een uitnodiging te sturen. 

De perfecte trouwuitnodiging

Wie verstuur je een uitnodiging?

Als je de officiële etiquette wilt volgen, verstuur je iedereen die boven de 18 jaar is een uitnodiging. Tegenwoordig is dat niet echt meer gebruikelijk. Misschien vieren jullie de bruiloft zonder kids, maar hoe breng je dit over op je gasten? Volgens de etiquette adresseer je aan degenen die je uitnodigt op de volgende manier:

  • Mevrouw Janssen / Truus Janssen: alleen mevrouw Janssen is uitgenodigd. Haar eventuele partner of kinderen niet.
  • De heer en mevrouw Janssen: alleen de volwassenen zijn uitgenodigd.
  • Familie of Fam. Janssen: het hele gezin is welkom. 

De foto's op deze pagina zijn van Koningkaart

Leuke adresjes

Made for Moments

Made for Moments

ontdek onze mooie collecties van hippe tot klassieke trouwkaarten
Cotton Bird

Cotton Bird

trouwkaarten: een tijdloos en elegant design
Kaartje2go

Kaartje2go

trouwkaarten voor de allermooiste dag van jullie leven!

Ook interessant

Waar moet je op letten bij het plannen van je bruiloft?

Waar moet je op letten bij het plannen van je bruiloft?
Bezoek ook de website:

Trouwen in Flevoland

Volg ons op social media