4 manieren om jullie trouwambtenaar te kiezen

Mooi... jullie hebben dus de grote stap genomen om te gaan trouwen... gefeliciteerd! Maar er komt nu ineens wel veel op je af. En dat heb je waarschijnlijk ook al gemerkt want je surft nu online om een trouwambtenaar te vinden. Wij helpen je met alle plezier alvast een beetje op weg wat het kiezen van de trouwambtenaar betreft. Want daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

1_trouwambtenaar_sachaFoto: Trouwambtenaar Sacha Bucciarelli

1. Trouwambtenaar van de gemeente waarin jullie trouwen

Deze eerste optie zal wel geen verrassing zijn. Jouw gemeente heeft diverse trouwambtenaren in dienst. Deze hebben de mooie titel Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, ook wel vaak BABS genoemd. Deze trouwambtenaren in Gelderland zijn allemaal ervaren en bevoegde trouwambtenaren. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je de trouwdatum al gepland hebben en dan wordt door de gemeente een BABS aangewezen. Het komt ook wel voor dat je jullie eigen trouwambtenaar mogen kiezen, maar je blijft hierbij altijd afhankelijk van de beschikbaarheid van de BABS. Qua kosten is dit in ieder geval wel de goedkoopste optie.

Lizette_Welgraven_trouwambtenaar_voltrekkingFoto: Trouwambtenaar Lizette Welgraven

2. De Zelfstandige Trouwambtenaar

Na de BABS die in dienst is van de gemeente waarin jullie trouwen is er ook nog het fenomeen de Zelfstandige Trouwambtenaar.  Qua werkgebied kent de Zelfstandige Trouwambtenaar geen grenzen. Deze trouwambtenaren hebben vaak heel Nederland als werkgebied. Dat geldt dus ook voor de zelfstandige trouwambtenaren in Gelderland. Uiteraard kunnen de kosten voor een  trouwambtenaar uit Zeeland, Friesland of Overijssel iets hoger liggen dan die van de trouwambtenaren in Gelderland, maar dat komt uiteraard door de afstand naar de trouwlocatie. En daar houdt het niet op want veel trouwambtenaren gaan ook vaak met het bruidspaar mee de grens over naar zonnige oorden. Op zich al een reden on zelfstandig trouwambtenaar te worden :-) 

Wat er allemaal bij komt kijken

Deze Zelfstandige Trouwambtenaren moeten ook beëdigd én in dienst zijn van een gemeente als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Uiteraard worden zij in die gemeente ook door de gemeente ingezet worden en beloond volgens de gemeentelijke regels en vergoedingen. Hou er wel rekening mee dat aan de Zelfstandige Trouwambtenaren wel een hoger prijskaartje hangt dan aan de gemeentelijke collega's. Maar dan dan kun je wel mooi een trouwambtenaar in Gelderland vinden die bij jullie past.

trouwambtenaar_monique_ceremonieFoto: Trouwambtenaar Monique

Een band met de trouwambtenaar

Je zult merken dat je gaandeweg ook echt een band opbouwt met de trouwambtenaar. Er is vaak veelvuldig contact i.v.m. jullie wensen en alle informatie die de Zelfstandig Trouwambtenaar nodig is om een prachtige huwelijksvoltrekking te verzorgen. Het gehele voortraject, jullie wensen en al het voorwerk is dan ook niet te vergelijken met het traject met de gemeentelijke BABS. Naast de kosten die je betaald aan een Zelfstandige Trouwambtenaar betaal je ook nog de kosten voor de voltrekking van het huwelijk in de gemeente waar jullie trouwen. Deze kosten staan dus los van de kosten van de Zelfstandige Trouwambtenaar.

magikjullietrouwen.nl_bruiloft_trouwamtenaarFoto: Trouwambtenaar Wijbrand van der Sande

3. BABS voor één dag

Een hele bijzondere optie is het fenomeen "Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand" voor 1 dag!  Want het is ook mogelijk  dat jouw vriend, vriendin, collega, familielid, etc  jullie trouwambtenaar wordt. Dit geeft toch weer een zeer bijzondere draai aan het trouwen. Deze BABS voor 1 dag moet bij de gemeente een verklaring van goed gedrag kunnen afgeven. Na de goedkeuring door de gemeente waarin jullie gaan trouwen wordt jullie trouwambtenaar in spe door de rechter beëdigd om voor één dag als Bijzonder Ambtenaar van de Burgerlijke Stand jullie huwelijk te voltrekken. Let op... dit geldt alleen voor jullie huwelijksvoltrekking. Niet nog even een snabbeltje erachteraan dus :-) 

Bij deze uitvoering van de trouwambtenaar moet er wel een Bevoegd Ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente aanwezig zijn om te controleren dat de huwelijksvoltrekking wel volgens alle regels wordt uitgevoerd. Zo ja, dan is jullie huwelijk rechtsgeldig verklaard. Het brengt vanzelf wel extra kosten met zich mee... alle papier en bureauwerk vooraf én de aanwezigheid van de extra BABS e.d..

376535978_18429096499056060_3827489804524721017_nFoto: Trouwambtenaar Jeanette de Vos-Michel

4. Een BN'er als Bijzonder Trouwambtenaar van de Burgerlijke Stand

De vierde optie ligt eigenlijk geheel in de lijn van optie 2: de Zelfstandige Trouwambtenaar. Er zijn diverse BN'ers die ook dienst doen als Zelfstandig Trouwambtenaar. Hierbij vindt alles plaats zoals in optie 2 omschreven. Hou er wel rekening mee dat de agenda's van onze BN'ers vaak snel gevuld zijn, dus check eerst de beschikbaarheid voordat je gaat juichen. Daarnaast is er nog een optie om zelfs jullie favoriete BN'er te vragen om jullie te trouwen. Want als het een BN'er betreft die geen trouwambtenaar is, dan kan deze persoon natuurlijk ook een BABS voor 1 dag worden, net als dat in optie 3 is omschreven. Zoek hiervoor vroegtijdig contact met het management van de BN'er.

trouwambtenaar_babs_moniqueFoto: Trouwambtenaar Monique

Diverse mogelijkheden dus om een trouwambtenaar te boeken

Zoals je hier hebt kunnen lezen, zijn er diverse mogelijkheden om een trouwambtenaar in Gelderland of ver daarbuiten voor jullie trouwdag te boeken. Basic en goedkoop. Professioneel, betrokken, goed voorbereid en toch betaalbaar. Uniek maar waar scheep je jouw vriend(in) of familielid mee op? En de exclusieve versie waarbij aan het woord exclusief uiteraard ook een prijskaartje hangt.

Succes met jullie keuze en een hele mooie huwelijksvoltrekking gewenst!!

Leuke adresjes

Sacha Bucciarelli

Sacha Bucciarelli

trouwambtenaar met passie voor haar vak
Jeanette de Vos-Michel

Jeanette de Vos-Michel

als trouwambtenaar laat ik jullie stralen...
BABS Bente

BABS Bente

zelfstandig trouwambtenaar noord-brabant
magikjullietrouwen.nl

magikjullietrouwen.nl

PERSOONLIJKE trouwambtenaar
Lizette Welgraven | Trouwambtenaar

Lizette Welgraven | Trouwambtenaar

passie, humor en oog voor detail
Trouwambtenaar / BABS Monique

Trouwambtenaar / BABS Monique

Als het over de liefde gaat

Ook interessant

Zo vind je jullie professionele trouwfotograaf

Zo vind je jullie professionele trouwfotograaf

Eerste hulp bij het kopen van jouw of jullie trouwpak

Eerste hulp bij het kopen van jouw of jullie trouwpak

Inspiratie voor een bohemian bruiloft kapsel

Inspiratie voor een bohemian bruiloft kapsel

Pre-weddingshoot met jullie trouwfotograaf

Pre-weddingshoot met jullie trouwfotograaf

Melding van het huwelijk

Melding van het huwelijk

Waar moet je op letten bij het plannen van je bruiloft?

Waar moet je op letten bij het plannen van je bruiloft?

Kies jij voor een trouwpak op maat?

Kies jij voor een trouwpak op maat?

Veel gestelde vragen over 4 manieren om jullie trouwambtenaar te kiezen

Je mag bij de keuze van een trouwambtenaar van de gemeente waarin jullie gaan trouwen, je voorkeur voor een bepaalde trouwambtenaar uitspreken. Zelf kiezen dus. Maar het kan zijn dat deze BABS op jullie trouwdag afwezig is of anderzijds niet beschikbaar is. Dan moet je je een andere trouwambtenaar van de gemeente kiezen.

Op enkele voorwaarden na, zoals een bewijs van goed gedrag, kan iedereen jullie trouwambtenaar voor 1 dag worden. De voorwaarden kunnen per gemeente een klein beetje verschillen maar het is mogelijk dat een vriend, vriendin of familielid jullie trouwambtenaar wordt. De rechter beëdigd hem of haar als Bijzonder Ambtenaar van de Burgelijke Stand. Tijdens de trouwerij moet er wel een trouwambtenaar van de gemeente waarin jullie trouwen aanwezig zijn. Deze controleert of alles wel via de regels van wet verloopt. De kosten hiervoor verschillen per gemeente.

De kosten voor een zelfstandige trouwambtenaar liggen gemiddeld tussen € 700,- en € 1200. Het tarief van een klein aantal trouwambtenaren is lager. Maar ook diverse trouwambtenaren vragen een hogere prijs. Hierbij speelt het traject van de voorbereiding vanaf jullie eerste contact een grote rol. Maatwerk bij de huwelijksvoltrekking is natuurlijk duurder dan een soort van standaard trouwen. Er gaat voor de trouwambtenaar heel veel tijd zitten in de voorbereiding op het trouwen. Contact met het bruidspaar dus en alle informatie verwerken tot een onvergetelijke huwelijksvoltrekking. En dan hebben we het nog niet eens gehad over reiskosten en reistijd!
Bezoek ook de website:

Trouwen in Flevoland

Volg ons op social media