Trouwen in Nijmegen
Nijmegen_trouwen

Willen jullie trouwen in de gemeente Nijmegen? Voordat jullie daadwerkelijk kunnen trouwen, moeten er eerst een aantal zaken geregeld worden. Minimaal 6 weken van tevoren meld je je huwelijk bij de gemeente, je reserveert dan een datum, bel hiervoor 14 024. Je hoeft geen van beiden in Nijmegen te staan ingeschreven. Voor een gratis huwelijk moet een van beiden wel in Nijmegen staan ingeschreven. Meer informatie over trouwen in de gemeente Nijmegen vind je op deze pagina. 

Getuigen kiezen

Het is verplicht om getuigen te hebben bij het sluiten van een huwelijk. Dat kunnen 2,3 of 4 getuigen zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. Lukt het jullie niet om zelf twee getuigen te vinden voor het huwelijk? Dan kun je getuigen van de gemeente gebruiken. Hiervoor moet je betalen. 

Trouwlocaties

Trouwen kan overal in Nijmegen, wel moet de lcoatei openbaar toegankelijk zijn en je moet regelen dat deze locatie 'huis van de gemeente' is. Dit doe je tijdens het melden en kost extra. Reserveer een datum via de gemeente als je de ceremonie in het stadhuis of de Stadswinkel wil. Voor andere locaties reserveer je eerst zelf een datum en tijdstip bij het bedrijf of de organisatie, neem daarna contact met de gemeente op. Locaties die al 'huis van de gemeente' zijn o.a.:

• Trouwzaal historisch stadhuis
• Trouwkamer Stadswinkel
• De Waagh
• Fort Lent
• Honigcomplex
• Hortus Nijmegen
• Nicolaaskapel-Valkhof
• Restaurant Beau
• Restaurant Croy De Goffertboerderij
• Restaurant De Hemel
• Stevenskerk
't Sfeerhuys
• 't Zusje
• Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent

Trouwambtenaren

De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) sluit het huwelijk. Kies je voor een uitgebreide ceremonie, dan neemt de BABS 2 à 3 weken van tevoren contact met je op. Als je bij de gemeente een datum reserveert voor het huwelijk, dan krijg je een formulier opgestuurd waarop je de BABS van jouw voorkeur kunt opgeven. Geef twee voorkeuren op. Misschien is de trouwambtenaar van jouw eerste keuze niet beschikbaar. Als beide trouwambtenaren niet kunne, dan neemt de gemeente contact met je op zodat je nog een andere trouwambtenaar kunt kiezen. 

Een familielid of vriend als trouwambtenaar

Dit is mogelijk, maar bij de plechtigheid zal ook een ambtenaar van de gemeente Nijmegen aanwezig zijn. Om toe te zien op de wettelijke eisen. Je betaalt wel extra kosten voor een eigen trouwambtenaar. De eigen trouwambtenaar moet voor 1 dag benoemd worden door burgemeester en wethouders en beëdigd door de rechtbank. Neem daarom minimaal 3 tot 4 maanden voor het huwelijk ingaat contact op met de gemeente om alles te regelen. 

Kosten huwelijk

Aan een huwelijk zijn kosten verbonden. De kosten zijn afhankelijk van de locatie, de dag en het tijdstip waarop je trouwt. Hieronder volgen de mogelijkheden.

Eenvoudige ceremonie

Dit kan in het stadhuis of de Stadswinkel van maandag t/m woensdag in de ochtend. De ceremonie duurt maximaal 15 minuten. Voor een eenvoudige ceremonie kiest de gemeente de trouwambtenaar. Je hebt geen gesprek met de trouwambtenaar, tijdens de ceremonie krijg je wel een korte toespraak. Je mag maximaal 13 gasten meenemen.

Uitgebreide ceremonie

Dit kan in het stadhuis of op een locatie naar keuze. Je kiest zelf een trouwambtenaar en krijgt een persoonlijk gesprek en een toespraak bij de ceremonie. Een uitgebreide ceremonie duurt maximaal 30-45 minuten. Daarnaast is er tijd voor het maken van foto's en het ontvangen van felicitaties. Je mag maximaal 48 gasten meenemen (let op: de trouwzaal van het stadhuis heeft 45 zitplaatsen).

Gratis huwelijk

Hiervoor moet tenminste een van jullie beiden in de gemeente Nijmegen wonen. De voltrekking duurt maximaal 10 minuten. Er is een wachtlijst van minimaal een half jaar. De gemeente kiest de trouwambtenaar en je krijgt geen gesprek of toespraak. Je mag maximaal 10 gasten meenemen. Een gratis huwelijk is mogelijk op maandagochtend om 09.00 en 09.15 uur in de Stadswinkel. 

Meer informatie over trouwen in Nijmegen

Stadswinkel
Mariënburg 30
Tel: 14 024
Website: www.nijmegen.nl
E-mail: gemeente@nijmegen.nl

Trouwbedrijven gemeente Nijmegen


Sacha Bucciarelli

Sacha Bucciarelli

Nijmegen
Balloons

Balloons

Nijmegen
't Sfeerhuys

't Sfeerhuys

Nijmegen

Ook interessant


Trouwen in stijl de stoerste maatpakken van het moment

Trouwen in stijl de stoerste maatpakken van het moment
Bezoek ook de website:

Trouwen in Flevoland

Volg ons op social media