Zo vind je de juiste trouwlocatie

Is jullie zoektocht naar de ideale trouwlocatie nu begonnen? Het is heel verstandig om je goed te verdiepen in alle uitgebreide mogelijkheden. Want je moet natuurlijk eerst nadenken of de afstand vanaf jullie woonplaats een rol speelt of dat je echt voor een unieke trouwlocatie gaat, ongeacht de afstand. En de trouwlocatie moet aansluiten op het aantal bruiloftsgasten. En dan is er nog zoiets als het budget, jullie voorkeuren, binnen of buiten trouwen... In dit artikel zie je allerlei mogelijkheden voor jullie favoriete trouwlocatie! 

1_Huis_Scherpenzeel_KasteelbruiloftFoto: Huis Scherpenzeel

Checklist en budget voor de trouwlocatie

Een van de eerste punten op de checklist bij het trouwen is meestal wel het zoeken en vinden van de trouwlocatie. Die trouwlocatie waar jullie straks willen trouwen moet passen in het totaalplaatje van de trouwdag. En die ene prachtige trouwlocatie moet ook wel passen binnen het budget voor de trouwdag. Nu je in bijna iedere gemeente zelf een willekeurige locatie als trouwlocatie mag kiezen is het aanbod wel heel erg groot geworden. Vind nu maar eens die ene trouwlocatie in de provincie Gelderland? Dit artikel is overigens op alle locaties en provincies van toepassing. Maar het artikel staat nu eenmaal op TrouweninGelderland.nl. Vandaar...

brasserie_bij_corin_bijzondere_trouwlocatieFoto: Brasserie Bij Corin

Sfeer, afstand, budget, 1 locatie?

Zorg dat je globaal weet waar die ene trouwlocatie aan moet voldoen. Moet het de sfeer hebben, of dichtbij jullie woonplaats zijn of wil je de hele trouwdag op 1 locatie vieren of misschien wil je wel je eigen tuin als trouwlocatie? En we gaan er vanuit dat je er wel een bepaald bedrag voor hebt uitgetrokken. Zorg dus dat de trouwlocatie met alles erop en eraan, wel enigszins past bij jullie budget. En gaat het jullie verder om de sfeer van de locatie, of moet die juist in of dichtbij jullie woonplaats zijn? De sfeer van de trouwlocatie speelt vast wel een grote rol. En dan nog het trouwen en het feesten. Wil je dat allemaal op 1 locatie doen of op verschillende locaties. Want het kan zijn dat je voor dat ene kleine kerkje kiest of een andere knusse plek? In dat geval vier je de bruiloft dus op een andere plek. 

Waar wordt de bruidstaart aangesneden?

Gaan jullie voor het officiële deel én het huwelijksfeest op 1 locatie, dan moet je wel de keuze maken of je de catering gaat uitbesteden of vooraf zelf gaat regelen? Of is het een trouwlocatie waar je de catering wel moet uitbesteden? Ook moet je vooraf weten hoeveel gasten jullie exact verwachten Dus tijdens de trouwceremonie en daarna bij het aansnijden van de bruidstaart én tevens hoeveel gasten tijdens het bruiloftsfeest. Met deze kennis wordt het een stuk eenvoudiger om de ideale trouwlocatie te vinden.

3_Slot_Doddendael_TrouwenFoto: Slot Doddendael

Verschillende stijlen trouwlocaties

Voor de huwelijksvoltrekking wordt nog wel gebruik gemaakt van de trouwzaal in het stadhuis, hoewel dat toch wel aanzienlijk minder is geworden dan voorheen. Want tegenwoordig kun je voor bijna iedere locatie wel een vergunning aanvragen om deze trouwlocaties in Nederland te laten aanwijzen als trouwlocatie voor 1 dag. Check van te voren of de locatie een officiële trouwlocatie binnen de gemeente is. In dat geval hoef je geen aanvraag te doen om daar te mogen trouwen. Als je gebruik wilt maken van een vrije trouwlocatie, dan moet je daar een standaard formuliertje van de gemeente voor invullen. Alle info staat wel op de websites van de gemeente waarin jullie gaan trouwen.

Sfeerhuys - TrouwlocatieFoto: 't Sfeerhuys

Trouwen in een kasteel

Heb je je altijd al een prins of prinses willen voelen? Dan is trouwen in een kasteel toch wel een aanrader! Trouwen in een kasteel is romantisch en meestal heb je de locatie exclusief voor jullie zelf. Bij een kasteel vind je ook prachtige kasteeltuinen. Een prachtig decor voor de trouwfoto's dus! Bij mooi weer kun je zelfs trouwen in deze prachtige kasteeltuinen. En veel kastelen hebben ook een bruidssuite in huis, waardoor je nog even lekker kunt bijkomen als jullie gasten weg zijn. Een soort verlenging van de trouwdag dus, omdat je niet direct naar huis hoeft. Pas na dat heerlijke ontbijt in de ochtend is de trouwdag voor jullie dan voorbij.

kasteel_rosendael_huwelijksdagFoto: Kasteel en park Rosendael

Trouwschoenen of teenslippers?

Even romantisch als het trouwen in een kasteel, en ook even uniek is trouwen op het strand. Ja ja... trouwen met met je voeten in het zand! In ons land hebben we prachtige trouwlocaties aan het strand waar je een geweldige trouwdag kunt vieren. Maar net als het buiten trouwen op alle andere buitenlocaties kan de regen jullie plannen hier wel een beetje in de war gooien, maar de locatie heeft daar zeker wel goede alternatieven voor. Want trouwen in een een strandpaviljoen met uitzicht op de zee, de bijbehorende geluiden en de geur van de zilte zeelucht in je neus is ook zeker geen straf.

trouwen_strand

Trouwen op een landgoed

Voor een exclusieve bruiloft is trouwen op een landgoed een goede keuze. Een landgoed die de mogelijkheid biedt om er te trouwen, heeft vaak wel een unieke ligging midden in de natuur. Een landgoed heeft altijd prachtige tuinen waardoor je er dus heerlijk buiten kunt trouwen. Ook beschikt een landgoed wel over diverse gebouwen waar je elkaar ook het ja-woord kunt geven. Ook hebben veel landgoederen een sfeervolle bruidssuite en hotelkamers. 

3_Landgoed_Middachten_TrouwlocatieFoto: Landgoed Middachten

Trouwen in een kerk

Er wordt nog altijd regelmatig veel gekozen voor het kerkelijk huwelijk. Dat moet dan plaatsvinden ná de wettelijke trouwceremonie. In de meeste kerken kun je het burgerlijke- én het kerkelijke huwelijk afsluiten. Steeds vaker worden de kerkjes geëxploiteerd door horeca ondernemers of stichtingen met vrijwilligers. Er zijn ook hele mooie kerkjes waar je op prachtige wijze de hele trouwdag kunt laten plaatsvinden. Vaak ook nog met mogelijkheden om buiten te trouwen. Het fenomeen trouwen in de kerk is dus goed met de tijd meegegaan.

67-36635985Foto: Catharinakapel

Trouwen in een partycentrum

Een partycentrum is de meest veelzijdige feest- en trouwlocatie die we kennen. Een partycentrum beschikt meestal wel over verschillende zalen. Vaak zijn de zaalgroottes eenvoudig aan te passen en ook de styling en decoratie kun je zelf regelen. Mocht je budget niet zo groot zijn dan kan een partycentrum een perfecte locatie zijn omdat zij erg flexibel zijn ingesteld met diverse mogelijkheden. Je bespaart namelijk kosten door je gehele trouwdag op 1 locatie te vieren. Ook heeft een partycentrum een ervaren keuken voor diners, buffetten en hapjes. Een ander voordeel van een partycentrum is dat de meeste zijn voorzien van een bruidssuite voor de huwelijksnacht en hotelkamers voor de gasten. 

huwelijksnacht

Culturele trouwlocaties

Culturele trouwlocaties zijn altijd bijzonder. Je kunt hierbij denken aan een museum, galerie, oude molen, een fort, historische gebouwen etc. Mocht jullie favoriete culturele locatie nog geen officiële trouwlocatie zijn, dan hebben zij de mogelijkheid wel om de vergunning voor trouwlocatie voor 1 dag aan te vragen. 

4_Sfeerhuys_TrouwenFoto: 't Sfeerhuys

Trouwen op een feestboot of traditioneel zeiljacht

Letterlijk het huwelijksbootje instappen. Trouwen op een boot  geeft zeker een prachtig uitzicht, een garantie van een besloten feest en originaliteit. Je kunt trouwen op een mooi cruiseschip, een unieke klipper of een schitterend partyschip. De keuze moet je maken op basis van de boot die past bij jullie eigen stijl en wensen. In veel gemeenten moet de boot of het schip overigens wel zijn aangemeerd als je elkaar het jawoord geeft. Maar ook op die regel zijn er uitzonderingen. Let op: als je straks eindelijk die trouwambtenaar uit Gelderland vindt die bij jullie past, vraag dan wel of die ook wel zeebenen heeft en jullie dus wil trouwen op een boot!

trouwschipFoto: Trouwschip Bounty

Tips bij het vinden van jullie unieke trouwlocatie

Zoek en surf online, bezoek bruidsbeurzen en open dagen, vraag rond in je kennissenkring, etc. Heb je al een trouwlocatie op het oog? Maak dan z.s.m. een afspraak voor een bezichtiging. Vraag wel eerst of de locatie op jullie trouwdag nog wel beschikbaar is. Je kunt natuurlijk ook de trouwdatum laten afhangen van de beschikbaarheid van de trouwlocatie. Veel succes!

Leuke adresjes

De Peerdestal

De Peerdestal

trouwlocatie met 2 sfeervolle ruimtes
't Sfeerhuys

't Sfeerhuys

dé plek voor een sfeervol huwelijksfeest
D’Olde Dreiput

D’Olde Dreiput

partycentrum & restaurant
Slot Doddendael

Slot Doddendael

alle dagen van de week trouwen op deze unieke trouwlocatie
Het Montferland

Het Montferland

een unieke trouwlocatie in Gelderland
Museumboerderij Mariahoeve

Museumboerderij Mariahoeve

Bijzondere feest- en trouwlocatie
Huis Scherpenzeel

Huis Scherpenzeel

exclusieve en intieme locatie voor bruiloften
Catharinakapel

Catharinakapel

sfeervolle trouwlocatie, maar vooral stijlvol en romantisch!
Kasteel en park Rosendael

Kasteel en park Rosendael

trouwen in het kasteel of de kasteeltuin
Kasteel ter Horst

Kasteel ter Horst

dé perfecte trouwlocatie in Gelderland

Ook interessant

Voorbereidingstijd bij trouwen

Voorbereidingstijd bij trouwen

Zo vind je jullie professionele trouwfotograaf

Zo vind je jullie professionele trouwfotograaf

De perfecte bruiloft uitnodiging

De perfecte bruiloft uitnodiging

4 manieren om jullie trouwambtenaar te kiezen

4 manieren om jullie trouwambtenaar te kiezen

Veel gestelde vragen over Zo vind je de juiste trouwlocatie

Een dergelijk kleine trouwerij valt onder de zgn. micro wedding. Voor een micro wedding moet je echt op zoek naar een kleine knusse trouwlocatie. Deze kun je warm en gezellig aankleden. En met de juiste trouwambtenaar en muziek en alles afgestemd op jullie eigen smaak, krijg je echt een unieke kleine trouwdag. Er moeten dan geen andere activiteiten in de trouw- en feestlocatie gaande zijn!

Het grootste en meest gevarieerde aanbod van trouwlocaties vind je op TrouweninNederland.nl. Hier kun je ook zoeken per provincie. Als je ook nog op een specifiek type trouwlocatie wilt selecteren dan moet je kijken op UniekeTrouwlocaties.nl. Daar kun je per soort locatie én ok per provincie zoeken.

Voordat je online allerlei trouwlocaties gaat bekijken kun je beter eerst een aantal wensen, voorwaarden en beperkingen op een rij zetten:

  • Hoeveel gasten krijgen jullie
  • Wat is het budget
  • Kun je er ook buiten trouwen of is dat niet van belang?
  • Is de trouwlocatie nog beschikbaar op jullie trouwdag?
  • Wil je de locatie voor jullie alleen hebben?
  • Moet er een bruidssuite op de locatie zijn?
  • Etc...

Trouwen of een bruiloft op een boot in Gelderland is zeker mogelijk. Er zijn voldoende partyschepen en zeiljachten voor. Je kunt dan varend de bruiloft vieren in Gelderland. Je kunt ook iets verder rijden en op zo'n traditioneel zeiljacht trouwen en feesten. Op de website BootverhuurinNederland.nl zie je de mogelijkheden en contactadressen. Je kunt er ook info aanvragen.
Bezoek ook de website:

Trouwen in Flevoland

Volg ons op social media