Voorbereiding op de trouwdagMelding-van-het-huwelijk

Zorg voor een goede voorbereiding op jullie trouwdag. Door elk onderdeel van de trouwdag tot in de puntjes te regelen, kunnen jullie straks zelf volop genieten op die ene grote dag. En neem hiervoor de tijd......

Misschien kun je wel wat hulp gebruiken bij de voorbereiding van jullie trouwdag en zit je met vele vragen in je hoofd. Wij hopen deze vragen te beantwoorden. Wij hebben dan ook hier een overzicht van alles wat er geregeld moet worden voor jullie huwelijksdag.

De Voorbereiding
*tip

Bij de meeste onderdelen van de voorbereiding op de huwelijks hebben wij wat handige tips voor julie. Ben je hieronder bij een bepaalde voorbereiding aangeland en zie je daar *tip achter staan, dan vind je in het onderdeel Handige tips op deze website een handige tip over dit onderwerp terug.

Voorbereidingstijd:
De voorbereidingstijd die je ter beschikking hebt tussen de verschillende onderdelen hangt af van de start van de voorbereiding (vanaf het huwelijksaanzoek) tot de trouwdatum.
Gemiddeld ligt de voorbereidingstijd op 8 tot 12 maanden. Maar neem zelf gewoon de tijd die jij denkt nodig te hebben of laat het afhankelijk zijn van jullie favoriete trouwdatum of periode.

De start van: De voorbereiding:

De Trouwdatum bepalen:

Bepaal eerst de datum wanneer jullie willen trouwen. Dan heb je een goed overzicht om de gehele voorbereiding te plannen. Ook heb je dan die unieke datum in je hoofd om naar toe te leven.
*tip: De trouwdatum kan afhangen van de beschikbaarheid van enkele belangrijke zaken. Wil je in een bepaalde trouwlocatie trouwen of wil je pers die ne bruiloftband of is je keuze al op een bepaalde trouwzaal gevallen, check daarvan dan eerst de beschikbaarheid, en bepaal aan de hand daarvan de trouwdatum. Wil je op een vrijdag of een zaterdag trouwen, dan is het handig om deze datum wat eerder te gaan vastleggen. Dit zijn de populairste dagen om te trouwen.

De-Trouwdatum-bepalenGlobale planning maken

Je kunt een globale planning maken voor de eerste 2 maanden, gaandeweg kun je dat weer aanpassen en uitbreiden tot aan de grote dag. Je hoeft het wiel niet meer opnieuw uit te vinden, want het meeste uitzoekwerk hebben wij al voor je gedaan. Mis je nog iets op deze pagina, mail dat dan aan ons door. Dan kunnen wij die toevoegen en andere bruidsparen hier weer mee op weg helpen.

Aanmelding huwelijk

Als jullie plannen hebben om te gaan trouwen, moet je dit eerst aanmelden bij de gemeente waar jullie gaan trouwen. Vroeger noemden we dit "Ondertrouw" Dit moet je wel ongeveer 4 weken voor de trouwdatum hebben gedaan. Bij veel gemeentes kan dit al online, maar er zijn ook gemeenten waar je een afspraak moet maken met de ambtenaar van de burgerlijke stand om het huwelijk aan te melden. Wacht hier niet al te lang mee, want het mag van 4 tot uiterlijk 1 jaar voor de trouwdatum. Reserveer dan  alvast het gemeentehuis of de trouwlocatie voor de huwelijksvoltrekking. 

*tip: Het is tegenwoordig ook mogelijk om het huwelijk op andere locaties te laten voltrekken dan in het gemeentehuis. Een kasteel bijvoorbeeld, een exclusief horeca bedrijf of een speciaal hiervoor ingestelde locatie. Er zijn locaties bij die dit in n pakket aanbieden inclusief de ambtenaar van de burgerlijke stand. Hiervoor zijn vaak mooie brochures op aanvraag beschikbaar. Kijk hiervoor ook even bij onze partners. Je hebt dan direct al de garantie dat het goed is.

buiten_trouwenWel of niet in gemeenschap van goederen trouwen

Als je niet in gemeenschap van goederen wilt trouwen, maak hierover dan duidelijke afspraken met elkaar en laat deze door een notaris vastleggen. Maak tijdig een afspraak bij de notaris om je hierover te laten adviseren of vraag telefonisch informatie aan. De notaris is hiervoor de aangewezen persoon.

Kerk bespreken

Trouw je in de kerk, bespreek deze dan nu vast. Verdere afspraken kunnen in een later stadium nog wel plaats vinden.
*tip: Nu je toch contact met de kerk hebt, vraag dan vast welke contacten en activiteiten er allemaal nog vooraf gaan aan je trouwdag en wat er verder nog van je verwacht wordt.

trouwen_kerk

Time out!
De trouwdatum staat vast en de kerk en gemeentehuis zijn besproken. Het is nu belangrijk dat je eerst enkele zaken ter voorbereiding doet, voor het geval je dat nog niet gedaan hebt.
Maak een soort programma van hoe jullie willen dat de dag er uit gaat zien. Dit is noodzakelijk om zo de onderdelen voor de verdere voorbereiding in kaart te brengen. Stel ook vast een voorlopige gastenlijst op. Doe dit wel met n oog gericht op het budget lijstje.
Als je het programma klaar hebt kun je de zaal bespreken . Je weet nu precies hoe je de dag in wilt delen.
Ook kun je nu de bruiloftmuziek bespreken en diverse andere acties ondernemen.
Dus:

Feestlocatie voor de bruiloft bespreken

Maak een afspraak bij de feestlocatie om alles te bespreken. Check uiteraard eerst telefonisch de beschikbaarheid op jullie trouwdatum!
Laat je tijdens deze afspraak rondleiden door de feestlocatie en neem de catering door. Bespreek nu jullie wensen en laat de zaalhouder hierop zijn ideen en ervaringen geven. Ga met de mogelijkheden naar huis om deze in alle rust te bespreken of laat jullie direct een prijsopgaaf mee geven.

Bruiloftmuziek uitzoeken en boeken

Het is nu tijd om de bruiloftmuziek te gaan boeken. Je kunt hiervoor denken aan een band, duo of trio livemuziek dus. Maar ook aan een leuke Wedding Drive in show. De DJ's van zo'n drive in show zijn ervaren in de muziekkeus en omgang met bruidspaar en bruiloftgasten.
*tip : bespreek de openingsdans waarmee jullie deze speciale avond gaan openen.
Wil je hiervoor dat ne favoriete nummer, waar jullie zulke speciale herinneringen aan hebben of ben jij of je partner niet zo'n dansvloertijger, en wil je juist dat de band of DJ er voor zorgt dat de vloer zo snel mogelijk vol staat, zodat je al na een paar passen kunt opgaan in de anonimiteit?
Of moeten ze alleen dat vervelende Wisselen achterwege laten?
Het is een kwestie van bespreken met de muziek of het boekingskantoor.
Laat hen ook even weten over het publiek; aantal gasten, leeftijdsgroepen, jullie visie etc.
*tip: Wacht niet te lang met het boeken van de muziek. De populairste bands e.d. zijn meestal al lang van te voren besproken. Dit komt vooral doordat er een aantal favoriete, veel geplande trouwdata zijn.
*tip Entertainment Naast muziek op uw bruiloft is het ook leuk om wat entertainment erbij te hebben, denk aan een sneltekenaar, komiek, goochelaar of een grappige serveerster. Je kan het zo gek niet bedenken.

bruiloftmuziek_uitzoekenDe trouwjurk

Dan ben je nu aangekomen op dat grote moment waar veel aanstaande bruidjes ongeduldig naar hebben uitgekeken... De bruidsmode.
Het is belangrijk om dit vroegtijdig te doen, want de kans is groot dat wanneer je je keus gemaakt hebt, de jurk nog eerst moet worden aangepast aan jouw lichaam, dat je daarna nog eens komt passen en dit zich daarna nog n keer herhaalt. Ook kan het zijn dat de trouwjurk zelfs helemaal speciaal voor jouw gemaakt wordt.
Tevens moet je de kleur en het materiaal van de trouwjurk weten, voordat je verder op stap kunt voor bruidsschoenen, accessoires en zelfs de trouwkleding van de bruidegom.
*tip: Bezoek samen met je vriendinnen, (schoon)moeder of je partner een bruidsbeurs. Hier zijn altijd modeshows te zien, vaak van meerde bruidsmodezaken. Zo zie je hoe de meest uiteenlopende modellen trouwjurken staan als ze gedragen worden.
Ook wordt er bruidskleding geshowd voor de mannen en zelfs voor de bruidskinderen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle andere ideen die je opdoet op een bruidsbeurs.

trouwjurk_passenFotograaf bespreken

Het is tijd geworden om een fotograaf te bespreken. De betere bruidsfotografen zijn vaak al lang van te voren bezet, dus is het belangijk hier niet te lang mee te wachten.
Kies in ieder geval voor een fotograaf die zich heeft toegelegd op het maken van bruidsreportages.
Maak een afspraak met de fotograaf en zorg dat je foto's of een reportage te zien krijgt. Zo voel je al gauw aan of de stijl van de fotograaf past bij jullie ideen.
*tip: Neem tijdens de afspraak alvast de ideen en mogelijkheden door voor de officile fotoreportage. Kies hierbij voor een externe locatie waarbij je bij het terugzien van de foto's jezelf herkent in de reportage.
Denk er aan dat deze locatie op de route of in de richting ligt van de feestlocatie. Houd ook rekening met een eventuele reservelocatie bij slecht weer.
*tip: Neem de hele trouwdag door met de fotograaf, en ook de verwerking van de foto's en het album. Laat hier een prijsopgaaf voor maken, zodat je achteraf niet je budget overschrijdt. Dit omdat het bestellen van allerlei extra's, zoals extra of bewerkte foto's, mooie lijsten, digitale foto's e.d. wel heel erg aantrekkelijk is.

bruidsfotograafVideograaf bespreken

Als je gaat trouwen, is dit een unieke gebeurtenis die je als videoreportage voor eeuwig wilt vastleggen op een trouwfilm of DVD.
Om er later samen met je kinderen naar terug te kijken bijvoorbeeld. Maar ook om al kort na de bruiloft nog even na te genieten. Een beetje acclimatiseren zelfs.
Wil je alles op trouwfilm vastleggen, moet je dit van te voren goed met de videograaf bespreken.
*tip: Geef duidelijk aan wat je verwacht m.b.t. het vastleggen van waardevolle momenten, zoals een alleszeggende blik of traan in de ogen van je ouders of andere familieleden tijdens de huwelijksvoltrekking. De bruidskinderen of een voordracht van je vrienden, etc.
Bespreek de muziek die eventueel gebruikt wordt tijdens de montage van de trouwfilm of dvd. En zo nog meerdere dingen waar je later met veel genoegen en misschien wel emotie naar terug zult kijken.

videograafBruidswerk: Bruidsboeket en corsages

Het bruidsboeket en de bruidsbloemen is een belangrijk onderdeel van het huwelijk
Het is belangrijk de bloemen goed af te stemmen op de bruidsjurk en de stijl waarin je trouwt.
De grootte, kleur en stijl van het boeket moet je bepalen naar je smaak. Praktisch zijn de mogelijkheden onbeperkt.

*Tip: Als u naar een bloemist gaat, moet u denken aan de volgende zaken:
Het bruidsboeket
Corsages
Haar corsages
Autoversiering
Antenne versiering
Versiering bij gastenboek
Bedankbloemetje voor ouders.
Als je niet van een bruidsboeket houdt dan kun je voor een alternatief kiezen, zoals een armband van bloemen ofwel een polsboeket. deze maken ze ook bij de bloemist !

bruidsboeket_uitkiezenBruidskinderen

De Bruidskinderen geven een frisse sfeer aan de trouwdag.
Een bruid die in het wit trouwt, neemt volgends de traditie ook bruidskinderen. Uiteraard is dit al lang niet meer van toepassing.
Wil je wel bruidskinderen dan word het bruidsmeisje door de bruid zelf gekozen, en de bruidsjonker word ook uitgekozen door het bruidspaar.

*Tip: Het is raadzaam om wat speelgoed en vermaak op de dag mee te nemen voor de bruidskinderen, dit omdat kinderen zich snel kunnen vervelen.

BruidskinderenTrouwkostuum

De tijd van het grijze jacquet en de hoge hoed ligt al weer ver achter ons. De bruidegom kiest steeds bewuster zijn trouwkostuum uit. Je ziet steeds meer kleuren en stijlen naast het traditionele donkere trouwpak.
Het is belangrijk voor de bruidegom om een perfect passend kostuum te dragen op jullie trouwdag. Ook moet je rekening houden met de kleuren van de bruidsjurk.
De bruidsmodezaak zal je daarbij graag willen helpen maar kies vooral uit wat je zelf mooi
vind en goed bij je staat.

*Tip: Kies dus eerst de bruidsjurk uit en vervolgens het kostuum, dit om de kleuren en stijlen goed op elkaar af te stemmen.

Trouwkostuum-uitkiezenTrouwkapsel, make-up en wat daarbij komt kijken

Op je trouwdag willen jullie er beide natuurlijk tip top uitzien.
Belangrijk is om ongeveer een week van te voren naar de schoonheidsspecialist of visagist te gaan om je make-up te testen. Neem een idee mee en kijk samen met de schoonheidsspecialist of dit idee te verwerkelijken is.
Samen met de schoonheidsspecialist kom je er vast uit wat jou het mooiste staat en tevens ook bij de trouwjurk past.
Het bruidskapsel is zeker net zo belangrijk als de bruids make-up.
Laat van te voren een paar proefkapsels maken, opsteken of vlechten en kijk waar jij je het prettigst bij voelt.
Ook dit kan je het beste 1 of 2 weken voor de trouwdatum doen.
 

*Tip: Wat bij welke jurk: bij een jurk met een kraag kun je het beste je haar opsteken. Bij een jurk met een blote hals is het juist leuk als er wat plukjes haar over je hals en langs je gezicht te vallen.
Opsteken: Opgestoken haar is uitermate geschikt voor bruiden die een sluier willen dragen. Als je de sluier later op de dag af wilt doen zit je haar nog steeds goed.
Los haar: Als je er toch voor kiest je haar los te laten hangen is het belangrijk om je haar goed te verstevigen zodat het niet later op de dag gaat pieken.
Kort haar: Ook met kort haar zijn er veel leuke mogelijkheden toch iets bijzonders met je haar te doen op je trouwdag. Je kan aan een kleurspoeling denken of krullen laten zetten. Een diadeem staat heel goed bij kort haar.

Bruidskapsel_bloemenDe trouwschoenen

Natuurlijk kies je trouwschoenen die het beste bij de trouwkleding passen.
Maar belangrijker is nog dat het trouwschoenen zijn die lekker zitten en waar je een hele dag op kan staan en kan dansen. Dit is zeker geen eenvoudige opdracht dus begin er vroeg mee.

*Tip: Loop 2 weken voor de trouwdatum je bruidsschoenen in, om pijnlijke voeten op de trouwdag te voorkomen.

Trouwringen

Trouwringen zijn het symbool van de liefde tussen man en vrouw.
De gladde trouwring is het symbool voor eeuwige trouw waar geen begin en geen eind aan komt.
In Nederland is het de gewoonte om bij de verloving een ring te kopen die later als trouw ring dient. Maar omdat er steeds minder word verloofd, is dit gebruik een beetje weggevaagd.

Je kan een ring laten ontwerpen. Overleg met een juwelier wat daar de mogelijkheden in zijn.
Als je de ringen laat ontwerpen moet je er rekening mee houden deze ruim van tevoren te bestellen zodat als er iets niet volgens planning gaat, er nog tijd is voor een andere optie

*Tip: Het is belangrijk dat een trouwring je niet hindert in de dagelijkse bezigheden.

Trouwringen_uitkiezen_winkelTrouwkaarten

Kijk op trouwen in Gelderland in het onderdeel Trouwkaarten en zoek een bedrijf uit voor jullie trouwkaarten. Bezoek deze leverancier of drukkerij voor de trouwkaarten en neem desgewenst 1 of meerdere voorbeeldboeken mee met voorbeelden. De meeste boeken met trouwkaarten hebben wel een eigen stijl, waardoor je zo kort voor je bruiloft geen rugklachten riskeert om tientallen boeken mee te slepen naar huis
*tip: Er zijn diverse mogelijkheden om je eigen trouwkaarten te laten ontwerpen. Uiteraard hangt daar wel een extra prijskaartje aan.
*tip: Adresseer tijdig de enveloppen van de trouwkaarten en let erop dat je de juiste uitnodiging via de bijbehorende envelop verstuurt.
*tip: Via TNT zijn speciale trouwzegels verkrijgbaar om de enveloppen mee te frankeren.
*tip: Kiezen jullie voor gemak en niet voor dat gedoe met postzegels, laat de enveloppen dan zonder zegels achter bij de balie van het postkantoor, waar ze dan even snel machinaal gefrankeerd worden.
*tip: Verstuur de trouwkaarten vroegtijdig, i.v.m. mogelijke andere verplichtingen van jullie gasten. Hou hierbij vooral ook rekening mee of er in de tussenliggende periode nog vakanties zijn. Wil je op zeker spelen, verstuur de trouwkaarten dan zes weken voor de trouwdag.

Trouwvervoer.

Trouwvervoer brengt je naar de trouwplek, dit is dus een zeer belangrijk deel van het trouwgebeuren.
Je kan kiezen voor een limousine, oldtimer of gewoon een mooie wagen.
Je kan ook kiezen voor de romantische manieren; een koets met paarden ervoor of met een luchtballon of helikopter.
Het spreekt voor zich dat als je gebruik wilt maken van een luchtballon of een koets dit lang van te voren te bespreken omdat dit veel planning vergt.

trouwautoHet vrijgezellenfeest

De beste vriend, vriendin of ceremoniemeester organiseert het vrijgezellenfeest, meestal 1 tot 2 weken voor de bruiloft.
Hou rekening met de wensen van de bruid en bruidegom op het vrijgezellenfeest. Enkele leuke ideen zijn om de bruid of bruidegom een opdracht te laten uitvoeren, denk aan een verkleedpartij of een karaoke feest.
Ook kan je kiezen voor een iets makkelijkere maar niet minder leuke manier;
Op diverse locaties worden thema-avonden georganiseerd speciaal voor vrijgezellenavonden.
Bij een vrijgezellenfeest is het belangrijk alles goed van te voren te regelen, dit om enige verrassingen als verrassing te houden. Ook workshops zijn momenteel hot!!

Catering

Catering, zoals een hapje, een drankje, koud- en warm buffet op de trouwdag is een 'must' en dient goed geregeld te zijn. Om dit allemaal naar wens voor elkaar te hebben, ben je een professionele cateraar nodig.
Deze kunnen wij u ook aanbieden, hiervoor kunt u kijken in de categorie Catering.

Leuke adresjes

Linge Hotel Elst

Linge Hotel Elst

breng de huwelijksnacht door in een luxe suite
Jeanette de Vos-Michel

Jeanette de Vos-Michel

als trouwambtenaar laat ik jullie stralen...
Kasteel ter Horst

Kasteel ter Horst

dé perfecte trouwlocatie in Gelderland

Ook interessant

Handige tips

Handige tips

Voorbereidingstijd bij trouwen

Voorbereidingstijd bij trouwen
Bezoek ook de website:

Trouwen in Flevoland

Volg ons op social media