Voorbereiding op de trouwdag

Melding-van-het-huwelijk

De voorbereiding op het trouwen

Zorg voor een goede voorbereiding op jullie trouwdag. Door elk onderdeel van de trouwdag tot in de puntjes te regelen, kun je straks zelf volop genieten op die ene grote dag. Neem hiervoor dus alle tijd die je nodig denkt te zijn. Be cool, no stress!!

Eerste Hulp Bij Trouwen

Misschien kun je wel wat hulp gebruiken bij de voorbereiding van jullie trouwdag en zit je met een aantal vragen in je hoofd. Wij hopen dat je na het lezen van deze pagina, op al die vragen de antwoorden hebt gekregen. Wij hebben hier dan ook opsomming gemaakt van alles wat er geregeld moet worden voordat jullie straks in dat huwelijksbootje kunnen springen!

De voorbereiding

De voorbereidingstijd die je hebt tussen de verschillende onderdelen hangt af van de start van de voorbereiding (vanaf het huwelijksaanzoek) tot de trouwdatum. Gemiddeld ligt de voorbereidingstijd op 8 tot 12 maanden. Maar neem zelf gewoon de tijd die jullie nodig denken te zijn.

De start van de voorbereiding:

De Trouwdatum bepalen:

Bepaal eerst de datum wanneer jullie willen trouwen. Dan heb je een goed overzicht om de gehele voorbereiding te plannen. Ook heb je dan die unieke datum in je hoofd om naar toe te leven.
*tip: De trouwdatum kan afhangen van de beschikbaarheid van enkele belangrijke zaken. Wil je in een bepaalde trouwlocatie trouwen of wil je perse die ene DJ of is je keuze al op een bepaalde bijzondere trouwlocatie gevallen, check daarvan dan eerst de beschikbaarheid, en bepaal aan de hand daarvan de trouwdatum. Wil je op een vrijdag of een zaterdag trouwen, dan is het handig om niet te lang te wachten met het vastleggen van de trouwlocatie. Vooral het trouwen op vrijdag is zeer gewild en beperkt dus al snel de mogelijkheden.

De-Trouwdatum-bepalen

Aanmelding huwelijk bij de gemeente

Nu jullie trouwplannen zijn omgezet richting daaadwerkelijk trouwen, moet je dit eerst aanmelden bij de gemeente waarin jullie gaan trouwen. Vroeger heette dit "ondertrouw" en had best nog wel een officiëel tintje. En nu is het dus gewoon het aanmelden van jullie voorgenomen huwelijk. De melding van het huwelijk moet je op z'n vroegst 1 jaar voor de trouwdatum doen en uiterlijk 14 dagen ervoor. Bij de meeste gemeentes moet of kan dit online, maar er zijn ook enkele gemeenten waar je een afspraak moet maken om het huwelijk aan te melden. Reserveer nu alvast het gemeentehuis of de trouwlocatie voor de huwelijksvoltrekking.

buiten_trouwen

Kerk bespreken

Willen julie trouwen voor de de kerk, bespreek deze dan nu ook al vast. Ook "de kerk"is flink meegegaan in de nieuwe tijd. Zo heb je de mogelijkheid om niet meer met een klein gezelschap in die enorme kerk te zitten. Je kunt ook voor een klein kerkje "voor de kerk trouwen", waarbij de voorganger, pastoor of dominee e.d. op jullie gekozen kerkelijke locatie komt om het kerkelijke huwelijk te voltrekken. Het burgerlijk huwelijk moet wel eerst plaatsvinden, want je kunt geen huwelijk laten zegenen als er nog geen huwelijk is... toch?
 

trouwen_kerk

En door...

Nu de trouwdatum, de trouwlocatie en eventueel de kerk geregeld zijn kun je alvast een paar stappen verder gaan. Pak je plannenning erbij en zet de volgende stappen. Kijk nog 1 keer naar de gastenlijst. Als die klopt dan kun je de save-the-date kaarten alvast versturen.
Ook kun je nu de bruiloftmuziek bespreken en diverse andere acties ondernemen.

Feestlocatie voor de bruiloft bespreken

Als je gaat trouwen in een andere locatie dan de feestlocatie, maak nu dan een afspraak bij de feestlocatie om alles te bespreken. Laat je tijdens deze afspraak nogmaals rondleiden door de feestlocatie en neem de het feest, de muziek en de catering door. Bespreek nu jullie wensen en laat de zaalhouder hierop zijn ideen en ervaringen geven.

Bruiloftmuziek uitzoeken en boeken

Het is nu tijd om de bruiloftmuziek te gaan boeken. Je kunt hiervoor denken aan een band, duo of trio... livemuziek dus. Maar ook aan een leuke Wedding Drive in show. De DJ's van zo'n drive in show zijn ervaren in de muziekkeuze en omgang met bruidspaar en bruiloftgasten.
*tip : bespreek de openingsdans waarmee jullie deze speciale avond gaan openen.
Wil je hiervoor graag dat ene favoriete nummer, waar jullie zulke speciale herinneringen aan hebben of ben jij of je partner niet zo'n dansvloertijger, en wil je juist dat de band of DJ er voor zorgt dat de vloer zo snel mogelijk vol staat, zodat je al na een paar passen kunt opgaan in de anonimiteit? Bespreek het met de DJ. Laat hen ook even weten over het aantal gasten, leeftijdsgroepen, jullie wensen, etc.
*tip: Wacht niet te lang met het boeken van de muziek. De populairste bands e.d. zijn meestal al lang van te voren besproken. Dit komt vooral doordat er een aantal favoriete, veel geplande trouwdata zijn.
*tip Naast de muziek op jullie bruiloft is het ook leuk om entertainment erbij te hebben. Denk aan een sneltekenaar, komiek, goochelaar of een grappige serveerster. of entertainment voor de kinderen overdag.

bruiloftmuziek_uitzoeken

De trouwjurk

Dan ben je nu aangekomen op dat grote moment waar veel aanstaande bruidjes ongeduldig naar hebben uitgekeken... De bruidsmode.
Het is belangrijk om dit vroegtijdig te doen, want de kans is groot dat wanneer je je keus gemaakt hebt, de jurk nog eerst moet worden aangepast aan jouw lichaam, dat je daarna nog eens komt passen en dit zich daarna nog een keer herhaalt. Ook kan het zijn dat de trouwjurk zelfs helemaal speciaal voor jouw gemaakt wordt. Ook moet je de kleur en het materiaal van de trouwjurk weten, voordat je verder op stap kunt voor bruidsschoenen, accessoires en zelfs de trouwkleding van de bruidegom. Maar daar helpen de bruidsmode specialisten julie wel aan herinneren. Uiteraard kan een trouwjurk niet van toepassing zijn. Maar voor de trouwpakken geldt uiteraard hetzelfde.
*tip: Bezoek samen met je vriendinnen, vrienden, (schoon)moeder of je partner een bruidsbeurs. Hier zijn altijd modeshows te zien, vaak van meerde bruidsmodezaken en trouwpak specialisten.. Zo zie je hoe de meest uiteenlopende modellen trouwjurken en trouwpakken staan als ze gedragen worden. Ook wordt er trouwkleding voor de bruidskinderen aangeboden en geshowd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle andere ideeën die je opdoet op een bruidsbeurs.

trouwjurk_passen

De trouwfotograaf bespreken

Het is tijd geworden om een fotograaf te bespreken. De betere bruidsfotografen zijn vaak al lang van te voren bezet, dus is het belangijk hier niet te lang mee te wachten. Kies in ieder geval voor een fotograaf die zich heeft toegelegd op het maken van bruidsreportages. Bekijk de websites van diverse trouwfotografen en kies voor een fotograaf waarbij jullie je gewenste stijl herkennen als je de trouwfoto's op hun website bekijkt.  Maak een afspraak met de fotograaf en zorg dat je trouwfoto's of trouwreportages te zien krijgt. Zo voel je al gauw aan of de stijl van de fotograaf past bij jullie ideen.

*tip: Neem tijdens de afspraak alvast de ideeën en mogelijkheden door voor de officile trouwreportage en de trouwfilm. Kies hierbij voor een externe locatie waarbij je bij het terugzien van de foto's jezelf herkent in de reportage.
Denk er aan dat deze locatie op de route of in de richting ligt van de feestlocatie. Houd ook rekening met een eventuele reservelocatie bij slecht weer.
*tip: Neem de hele trouwdag door met de fotograaf, en ook de verwerking van de trouwfoto's en het trouwalbum. Laat hier een prijsopgaaf voor maken, zodat je achteraf niet je budget overschrijdt. Zo vind je jullie trouwfotograaf.Let hierbij wel op dat het bestellen van allerlei extra's, zoals extra of bewerkte foto's, mooie lijsten, trouwalbums e.d. wel heel erg aantrekkelijk is. Vraag ook naar de mogelijkheid van een pré-weddingshoot met jullie trouwfotograaf.

bruidsfotograaf

De videograaf bespreken

Als je gaat trouwen, is dit een unieke gebeurtenis die je als trouwfilm of  videoreportage voor eeuwig wilt vastleggen. Wil je alles ook op trouwfilm vastleggen, moet je dit van te voren goed met de videograaf bespreken.
*tip: Geef de trouwfotograf en videograaf duidelijk aan wat je verwacht m.b.t. het vastleggen van waardevolle momenten, zoals een alleszeggende blik of traan in de ogen van je ouders of andere familieleden tijdens de huwelijksvoltrekking. De bruidskinderen of een voordracht van je vrienden, etc. Denk vooraf ook na over de muziek die gebruikt kan worden bij de montage van de trouwfilm. En zo nog meerdere dingen waar je later met veel genoegen en emotie naar terug zult kijken.

videograaf

Bruidswerk: Bruidsboeket en corsages

Het bruidsboeket, de bruidsbloemenen decoraties zijn een belangrijk onderdeel van de trouwdag. In plaats van een bruidsboeket kun je ook kiezen voor een polsboeket. Stem de bloemen goed af op de trouwkleding en de stijl of het thema waarin jullie trouwen. De grootte, kleur en stijl van het boeket en de corsages e.d. moet je bepalen naar je eigen smaak. Praktisch zijn de mogelijkheden onbeperkt, uiteraard wel aangepast aan het aanbod van het seizoen.

Het bruidswerk

Als je naar een bloemstylist gaat, moet je denken aan de volgende opties:
Het bruidsboeket, polsboeket of armboeket
Corsages
Haar corsages
Autoversiering
Antenne versiering
Versiering bij het gastenboek
Bedankbloemetje voor ouders.

Als je niet van een bruidsboeket houdt dan kun je voor een alternatief kiezen, zoals een polsboeket of armboeket, ook wel een polsdecoratie of armdecoratie genoemd.

bruidsboeket_uitkiezen

De bruidskinderen

De Bruidskinderen geven een frisse sfeer aan de trouwdag.
Een bruid die in het wit trouwt, neemt volgends de traditie ook bruidskinderen. Uiteraard is dit al lang niet meer van toepassing.
Wil je wel bruidskinderen dan word het bruidsmeisje door de bruid zelf gekozen, en de bruidsjonker word ook uitgekozen door het bruidspaar.

*Tip: Het is raadzaam om wat speelgoed en vermaak op de dag mee te nemen voor de bruidskinderen, dit omdat kinderen zich snel kunnen vervelen.

BruidskinderenTrouwkostuum

De tijd van het grijze jacquet en de hoge hoed ligt al weer ver achter ons. De bruidegom kiest steeds bewuster zijn trouwkostuum uit. Je ziet steeds meer kleuren en stijlen naast het traditionele donkere trouwpak.
Het is belangrijk voor de bruidegom om een perfect passend kostuum te dragen op jullie trouwdag. Ook moet je rekening houden met de kleuren van de bruidsjurk.
De bruidsmodezaak zal je daarbij graag willen helpen maar kies vooral uit wat je zelf mooi
vind en goed bij je staat.

*Tip: Kies dus eerst de bruidsjurk uit en vervolgens het kostuum, dit om de kleuren en stijlen goed op elkaar af te stemmen.

Trouwkostuum-uitkiezenTrouwkapsel, make-up en wat daarbij komt kijken

Op je trouwdag willen jullie er beide natuurlijk tip top uitzien.
Belangrijk is om ongeveer een week van te voren naar de schoonheidsspecialist of visagist te gaan om je make-up te testen. Neem een idee mee en kijk samen met de schoonheidsspecialist of dit idee te verwerkelijken is.
Samen met de schoonheidsspecialist kom je er vast uit wat jou het mooiste staat en tevens ook bij de trouwjurk past.
Het bruidskapsel is zeker net zo belangrijk als de bruids make-up.
Laat van te voren een paar proefkapsels maken, opsteken of vlechten en kijk waar jij je het prettigst bij voelt.
Ook dit kan je het beste 1 of 2 weken voor de trouwdatum doen.
 

*Tip: Wat bij welke jurk: bij een jurk met een kraag kun je het beste je haar opsteken. Bij een jurk met een blote hals is het juist leuk als er wat plukjes haar over je hals en langs je gezicht te vallen.
Opsteken: Opgestoken haar is uitermate geschikt voor bruiden die een sluier willen dragen. Als je de sluier later op de dag af wilt doen zit je haar nog steeds goed.
Los haar: Als je er toch voor kiest je haar los te laten hangen is het belangrijk om je haar goed te verstevigen zodat het niet later op de dag gaat pieken.
Kort haar: Ook met kort haar zijn er veel leuke mogelijkheden toch iets bijzonders met je haar te doen op je trouwdag. Je kan aan een kleurspoeling denken of krullen laten zetten. Een diadeem staat heel goed bij kort haar.

Bruidskapsel_bloemenDe trouwschoenen

Natuurlijk kies je trouwschoenen die het beste bij de trouwkleding passen.
Maar belangrijker is nog dat het trouwschoenen zijn die lekker zitten en waar je een hele dag op kan staan en kan dansen. Dit is zeker geen eenvoudige opdracht dus begin er vroeg mee.

*Tip: Loop 2 weken voor de trouwdatum je bruidsschoenen in, om pijnlijke voeten op de trouwdag te voorkomen.

Trouwringen

Trouwringen zijn het symbool van de liefde tussen man en vrouw.
De gladde trouwring is het symbool voor eeuwige trouw waar geen begin en geen eind aan komt.
In Nederland is het de gewoonte om bij de verloving een ring te kopen die later als trouw ring dient. Maar omdat er steeds minder word verloofd, is dit gebruik een beetje weggevaagd.

Je kan een ring laten ontwerpen. Overleg met een juwelier wat daar de mogelijkheden in zijn.
Als je de ringen laat ontwerpen moet je er rekening mee houden deze ruim van tevoren te bestellen zodat als er iets niet volgens planning gaat, er nog tijd is voor een andere optie

*Tip: Het is belangrijk dat een trouwring je niet hindert in de dagelijkse bezigheden.

Trouwringen_uitkiezen_winkelTrouwkaarten

Kijk op trouwen in Gelderland in het onderdeel Trouwkaarten en zoek een bedrijf uit voor jullie trouwkaarten. Bezoek deze leverancier of drukkerij voor de trouwkaarten en neem desgewenst 1 of meerdere voorbeeldboeken mee met voorbeelden. De meeste boeken met trouwkaarten hebben wel een eigen stijl, waardoor je zo kort voor je bruiloft geen rugklachten riskeert om tientallen boeken mee te slepen naar huis
*tip: Er zijn diverse mogelijkheden om je eigen trouwkaarten te laten ontwerpen. Uiteraard hangt daar wel een extra prijskaartje aan.
*tip: Adresseer tijdig de enveloppen van de trouwkaarten en let erop dat je de juiste uitnodiging via de bijbehorende envelop verstuurt.
*tip: Via TNT zijn speciale trouwzegels verkrijgbaar om de enveloppen mee te frankeren.
*tip: Kiezen jullie voor gemak en niet voor dat gedoe met postzegels, laat de enveloppen dan zonder zegels achter bij de balie van het postkantoor, waar ze dan even snel machinaal gefrankeerd worden.
*tip: Verstuur de trouwkaarten vroegtijdig, i.v.m. mogelijke andere verplichtingen van jullie gasten. Hou hierbij vooral ook rekening mee of er in de tussenliggende periode nog vakanties zijn. Wil je op zeker spelen, verstuur de trouwkaarten dan zes weken voor de trouwdag.

Trouwvervoer.

Trouwvervoer brengt je naar de trouwplek, dit is dus een zeer belangrijk deel van het trouwgebeuren.
Je kan kiezen voor een limousine, oldtimer of gewoon een mooie wagen.
Je kan ook kiezen voor de romantische manieren; een koets met paarden ervoor of met een luchtballon of helikopter.
Het spreekt voor zich dat als je gebruik wilt maken van een luchtballon of een koets dit lang van te voren te bespreken omdat dit veel planning vergt.

trouwautoHet vrijgezellenfeest

De beste vriend, vriendin of ceremoniemeester organiseert het vrijgezellenfeest, meestal 1 tot 2 weken voor de bruiloft.
Hou rekening met de wensen van de bruid en bruidegom op het vrijgezellenfeest. Enkele leuke ideen zijn om de bruid of bruidegom een opdracht te laten uitvoeren, denk aan een verkleedpartij of een karaoke feest.
Ook kan je kiezen voor een iets makkelijkere maar niet minder leuke manier;
Op diverse locaties worden thema-avonden georganiseerd speciaal voor vrijgezellenavonden.
Bij een vrijgezellenfeest is het belangrijk alles goed van te voren te regelen, dit om enige verrassingen als verrassing te houden. Ook workshops zijn momenteel hot!!

Catering

Catering, zoals een hapje, een drankje, koud- en warm buffet op de trouwdag is een 'must' en dient goed geregeld te zijn. Om dit allemaal naar wens voor elkaar te hebben, ben je een professionele cateraar nodig.
Deze kunnen wij u ook aanbieden, hiervoor kunt u kijken in de categorie Catering.

Leuke adresjes

Kasteel ter Horst

Kasteel ter Horst

dé perfecte trouwlocatie in Gelderland
Jeanette de Vos-Michel

Jeanette de Vos-Michel

als trouwambtenaar laat ik jullie stralen...

Ook interessant

Handige tips

Handige tips

Voorbereidingstijd bij trouwen

Voorbereidingstijd bij trouwen
Bezoek ook de website:

Trouwen in Flevoland

Volg ons op social media